Утре е последната голяма задушница за тази година - АрхангеловатаУтре е последната голяма

...
Утре е последната голяма задушница за тази година - АрхангеловатаУтре е последната голяма
Коментари Харесай

Рецепта за жито за Задушница - зрънцата остават цели, а вкусът е разкошен

Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата

Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата. По традиция всяко християнско семейство уважава този ден и си спомня за тези, които към този момент не са измежду нас. Сред най-спазваните фамилни обичаи на Задушница е приготвянето на жито за подавка. Всяка стопанка си има своите малки тайни за варено жито, само че в този момент ще ви дадем изпитана рецепта от .

Продукти:

500 грама пшеница

вода

щипка сол

по избор - стафиди, орехи, лимонова кора, канела, пудра захар...

Приготвяне:

Всъщност е доста значима технологията, по която се вари житото. Накиснете житото авансово за няколко часа (или цяла нощ), по-късно го измийте хубаво, до момента в който потече " чиста " вода от него и го сложете в тенджера. Залейте го със студена вода, тъй че да го покрие 2-3 пръста, и пуснете щипка сол. Оставете го да заври, след което намалете котлона и варете около половин час. 

След това не изливате водата, а махате тенджерата от котлона и покривате капака с плътна памучна забрадка. Така оставяте пшеницата да се " задуши " най-малко 2 - 3 часа. През това време зрънцата ще поемат останалата вода, само че ще останат цели, без да станат на " каша ". 

После постилате чиста памучна забрадка на плота и изсипвате от горната страна житото, като деликатно го разпределяте на тъничък слой. Тъканта ще поеме непотребната влага от житото.

Накрая го прехвърлете в огромна купа и добавете  " подправките " - нормално стафиди (предварително накиснати и отцедени), настъргана лимонова кора, доста натрошени орехи, мъничко канела (вкусът ѝ е много интензивен). Захарта добавете най-накрая, директно преди да насипе житото в порционни чашки.

Ако следвате технологията, няма да имате потребност от галета или натрошени бисквити, с цел да оберат влагата на житото. То ще е хем добре сварено, хем не разварено и кашкаво, а в същото време сочно!

Накрая върху житото в чашките поръсва пудра захар и бисквити, а от време на време и препечено брашънце, с цел да се " запечата " житото. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР